Jacglen Photo

Välkommen till fotografins värld

Fotoidéer för 2023

Om du letar efter fotoidéer och inspiration för 2023 och framåt, är listan nedan avsedd för dig. Många fotografer hamnar då och då i lite kreativa hjulspår, eller så vill de bara testa något nytt istället för att ta samma typer av bilder. Idéerna som samlas nedan kommer att vara användbara i båda fallen, och hjälpa dig att njuta av fotografering till fullo och öva på intressanta nya tekniker längs vägen.

Prova en annan genre

En av de enklaste sakerna du kan göra om du letar efter lite spänning är att prova en helt ny genre av fotografi. Om du är en landskapsfotograf, prova att fotografera porträtt. Om du är en bröllopsfotograf, hitta några arkitektoniska scener att fånga. Eller doppa tårna i en av de svårare fotogenrerna att bemästra – astrofotografering, mikroskopfotografering, undervattensfotografering och så vidare. 

Eller försök bara förgrena dig inom den genre du redan föredrar. Om du är en naturfotograf, leta efter djur som du inte brukar fotografera. Om du är en porträttfotograf, försök att ta porträtt av främlingar istället för kunder eller personer du redan känner. Gå ur din vanliga rutin så kommer du att förbättra dina färdigheter nästan varje gång.

Starta ett foto-per-dag-projekt

När många människor börjar brainstorma fotoidéer är en av de första sakerna de kommer att tänka på ett veckovis eller dagligt fotoprojekt. Det är ganska vanligt att höra om sådana här projekt på nätet, och av goda skäl - de håller fotograferingen i tankarna under hela året.

Ibland har foto-per-dag (365 projekt) eller foto-per-vecka (52 projekt) ett särskilt tema. Den första veckan kan vara skuggor, nästa är röd och blå, den tredje är textur och så vidare. Andra gånger handlar det mer om att skapa ett personligt mål – se till att du faktiskt tar minst ett bra foto varje dag på året, till exempel.

Även om du inte gör ett strikt fotograferingsprojekt är det fortfarande en bra idé att ta bilder regelbundet under hela året, utan större luckor. Du vill inte förlora någon kreativitet eller muskelminne för din kamera.

Gör lite makrofotografering

Makrofotografering är mycket mer tillgängligt än vad folk brukar tro. Du behöver inte ett dyrt makroobjektiv – bara den utrustning du redan har, plus ett förlängningsrör. Även ett 50 mm primeobjektiv och ett enda förlängningsrör kommer att ge dig fantastiska närbilder, även om det tar lite tid att lära sig de rätta teknikerna för makrofotografering.

Om du vill ha fler funktioner än ett förlängningsrör, kan du hitta några billiga makroobjektiv som endast är äldre, tredjeparts eller manuell fokus. Hur som helst kommer du inte att ångra att du fick makrofunktioner i slutändan. Det är ett av de bästa sätten att ta fantastiska bilder på nästan vilken plats och vilken tid på dygnet som helst. 

Experimentera med "fel" inställningar

Ingen ska ta handhållna bilder med 5 sekunders slutartid, eller makrobilder på f/2.8 med obefintligt skärpedjup. Förutom när du borde.

I verkligheten finns det många "fel" kamerainställningar som helt enkelt inte fungerar för vanliga bilder. Det är bra om ditt mål är att få ett perfekt skarpt foto som presenterar ditt motiv på det vanliga sättet. Ibland kommer dock experimentera med ovanliga kamerainställningar att ge dig ett bättre resultat än någon annan metod.

Så nästa gång du letar efter några nya fotoidéer, försök att fotografera samma gamla motiv med väldigt olika inställningar (inklusive olika objektiv och efterbehandlingsstilar). Gör en hel gatufotograferingssession med ett teleobjektiv och långa slutartider, eller en landskapsfotografering med den största bländaren på ditt objektiv. Oavsett om bilderna fungerar eller inte, kommer de verkligen inte att vara vanliga.

29 Apr 2023

Detta var en blogg som tillhörde en fotograf vid namn Glenn. Han fotograferade allt från hästar till fotboll och konstfoton. Bloggen skrevs med härlig humor så det var en fröjd för flera sinnen att spendera tid här. Man kunde även hitta Glenn och hans foton på Facebook.

Det sista blogginlägget skrevs i slutet av 2013 och på Glenns Facebook-sida så meddelade Glenn i april 2015 att både bloggen och Facebookkontot skulle stängas ner. Idag kan man njuta av Glenns fotokonst på falkenbergsbild.se som, av allt att döma, är Glenns egen bildbyrå där man kan beställa bilder och fotografier, samt läsa Glenns nya blogg.

På den här bloggadressen fortsätter vi att skriva om fotografi och allt möjligt som kan associeras till ämnet. 

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: